הנדסה הידרולוגית

הנדסה הידרולוגית

הנדסה הידרולוגית היא תת דיסציפלינה בהנדסה אזרחית, אשר עוסקת במשאבי מים עילים ותת קרקעיים (איסוף, אכסון, שליטה, הסעה, רגולציה, מדידה ושימוש).

מבנים המייצגים את תחום התכנון ההידרולוגי הם: נחלים, מעבירי מים, סכרים, מאגרים, תעלות, מט"שים, מתקני התפלה,  ועוד.

הנדסה הידרולוגית

מטרת ההנדסה ההידרולוגית

מטרת העל של ההנדסה ההידרולוגית היא לתכנן את השליטה במשאבי המים לניצול מירבי, כלומר שמי גשמים נקיים יזרמו למאגרים עיליים ויחלחלו לתת הקרקע.

מטרה נוספת של ההנדסה ההידרולוגית היא לתכנון מערכות שיאפשרו שליטה באירועי קיצון (סופות) לתפוס כמה שיותר מי גשם, ולהקטין את שטחי ההצפות.

טיפול ההנדסה ההידרולוגית בהצפות

התרחבות שטחי הבניה והתשתיות באה על חשבון שטחים שלפני כן אפשרו חלחול של מי גשם לקרקע.

אטימת שטחים אלו מגדילה את העומס על השטחים הפנויים. התופעה באה לידי ביטוי באופן קיצוני בערים הצפופות במישור החורף, מספר פעמים בכל חורף כושלות מערכות הניקוז העירוניות ומתרחשות הצפות במוקדים שונים.

בד"כ אזורי ההצפות הם גם תוצר של טופוגרפיה כעורה שלא מאפשרת פינוי של המים בקלות. קיימים 2 פתרונות הידרולוגיים נפוצים לטיפול בבעיה זאת: הראשון הוא מערכת שאיבה המסלקת את המים מהאזור הנמוך ביותר אל מעבר לפשט ההצפה, השני הוא בניית מערכת להחדרת מים בקרבה למרכז השקע.

הנדסה הידרולוגית למניעת הצפות

הנדסה הידרולוגית לנחלים

אסדרת נחלים, הסתת נחלים, הרחבת נחלים היא גם תחום מרכזי בהנדסה ההידרולוגית. בתחום זה מתכננים את נפח הנחל בהתאם לספיקות הזרימה הצפויות וע"פ האילוצים הגיאומטריים הטיפוסיים: גבול בניה, שיפועי מדרון, עומק וכיו"ב. לרוב בכדי לאפשר הגדלת נפח הנחל וחפירתו במדרונות תלולים יש צורך בבניית מסלעות  או קירות גביונים.

הנדסה הידרולוגית לנחלים

הנדסה הידרולוגית לבניה

תחום חדש ועולה בהנדסה ההידרולוגית הוא טיפול במגרשים המיועדים לבניה.

בעבר אומת תנאי כללי להשארת 15% שטחים מחלחלים במגרש בכדי לקלוט בחלחול את רוב הנגר.

כיום ההצפות רבות, והמודעות לצורך בשימור מי נגר עולה, והתנאי הנ"ל איננו מספיק, הדרישה היא לניהול מוחלט של הנגר באתר באמצעות בארות החדרה/ גגות כחולים / שוחות השהייה ועוד.

הנדסה הידרולוגית לצרכי בניה מתחת למפלס מי תהום

בניה תחת מי תהום מצריכה פעולות שאיבת מים בכדי להנמיך את מפלס מי התהום באופן זמני ("השפלת מי תהום") ולאפשר בניית המבנה בתת הקרקע.

צרכים גיאוטכניים הנדסיים לצמצום ההשפעה על הסביבה וצרכי רשות המים לצמצום ההשפעה על האקוויפר מאלצים להוסיף/להעמיק מחסומים הידרוואלים מלאכותיים בתת הקרקע בעלויות גבוהות מאוד אשר מעמידות את כדאיות הפרויקטים בסימן שאלה, בכך עומד נושא ההנדסה ההידרולוגית  בפרויקט בניה בתל אביב כתחום מרכזי בפרויקט.

לסיכום

הנדסה הידרולוגית היא תחום בהנדסה אזרחית העוסק במשאבי מים.

מטרת ההנדסה ההידרולוגית היא לנצל את משאבי המים בצורה מיטבית, ולמנוע הצפות. ההנדסה ההידרולוגית פועלת בתחומים שונים, כגון:

  • אסדרת נחלים: התכנון של נפח הזרימה של נחלים, על מנת למנוע הצפות.
  • טיפול במגרשים המיועדים לבניה: פתרונות לטיפול במגרשים המיועדים לבניה, על מנת למנוע הצפות ולשמור על מי נגר.
  • טיפול בהצפות: פתרונות לטיפול בהצפות, כגון מערכת שאיבה או מערכת להחדרת מים.

לקבלת הצעת מחיר

מעוניינים בייעץ ללא עלות? השאירו פרטים עוד היום