הידרולוגיה הינה אחד התחומים הנלמדים בהנדסה אזרחית ועוסקת בטיפול במים עיליים כגון אגמים, נחלים, מאגרי מים מלאכותיים ובריכות חורף טבעיות ובמים תחתיים כגון מי תהום ואקוויפרים. על מנת שהמפגש בין התכנון העירוני לצורכי מגורי בני אדם ותשתיות שונות והטבע הפראי לא יהיו הרסניים, מתכנן ההידרולוג המומחה את תוואי האגירה, הסכירה וההטייה של מאגרי המים הטבעיים והמלאכותיים בסביבת האדם לתועלתו במקביל למניעת נזק סביבתי חמור לטבע, לצמחייה ולבעלי החיים בו.
תפקידו של ההידרולוג המומחה במרקם העדין שבין האדם לסביבתו
בכל מקרה שבו יש לשנות את תוואי הסביבה לתועלת בני האדם, החל מחפירת באר חדשה ועד לבניית מחלף ענק יש צורך להתחשב בתנאי הקרקע השונים וביניהם גם המים האגורים בהם.
חפירה פיראטית או בנייה ללא כל תכנון עלולים לגרום לשינויים חמורים בקרקע ולגרום לאסונות קשים, החל מהמלחה וזיהום מי התהום ופגיעה אנושה בסביבה וכלה בסחף אדמה שיוביל לשטפונות והצפות עקב טיפול לא נכון במים עיליים או תחתיים. מסיבה זו לכל פעולה הדורשת בניה קלה ככבדה יש צורך בהתייעצות עם יועץ הידרולוגיה אשר יבחן את הסביבה, את נוכחות מי התהום שבה או מאגרים עיליים שונים, וימליץ כיצד לפעול וכיצד לתכנן את הבניה על מנת למנוע פגיעה בטבע ובבני האדם גם יחד עקב השינויים שיחולו בקרקע לאחר הבניה.
אך זהו לא תפקידו היחיד של ההידרולוג המומחה, להלן מכלול התפקידים שבהם הוא מתמחה:
- ניהול מי נגר
- השפלת מי תהום
- קידוחי נסיון וקידוחי תצפית
- קידוחי החדרה
- בורות חילחול
- חוות דעת להצפות
- חוות דעת הידרולוגית
- דיגום מי תהום
מתי יש צורך להתייעץ עם הידרולוג מומחה?
הקרקע מתחת רגלינו נראית לנו יציבה ויבשה, אך ככל שאנו יורדים עמוק יותר לתוכה נגלה כי היא עשוייה שכבות שכבות של סלע, חול, חרסית, כורכר וחמרה, ובין השכבות ניתן יהיה למצוא גם מים שנאגרו בתוכה באופן טבעי.
מקורם של המים באדמה הינו בעיקר בגשמים אך באיזורים הסמוכים לחוף ישנם גם מי ים מלוחים שעברו סינון טבעי והמתקה במשך מאות ואלפי שנים.
בכל מקרה שבו יש צורך לחפור לתוך בטן האדמה לצורך הקמת תשתית או לצורך בניה, חשוב להתייעץ עם הידרולוג מומחה כדי שימפה את טיב הקרקע, כמות המים שנאגרו בה ומה חשיבותם לסביבה הקרובה.
ייבוש מי התהום עלול להביא להתייבשות כל החי והצומח שבסביבה אשר תלוי בה למחייתם, ולכן חשוב כל כך להתייעץ עם יועץ הידרולוגיה לפני כל חפירה עמוקה.
מה יקרה אם נפעל ללא ייעוצו של הידרולוג מומחה?
תשתיות, מגדלים, בתים ומבני ציבור, כולם זקוקים ליסודות עמוקים על מנת להיות חזקים ועמידים, במיוחד בבניה לגובה או לעומק האדמה.
ללא ייעוץ הידרולוגי עלולים הפועלים החופרים לפגוע במאגר מי תהום ולהסתכן בטביעה, ואף לסכן את המשך הבנייה עקב ההצפה הבלתי צפוייה, לגרום לייבוש צמחייה ופגיעה במרקם החיים הסביבתי ולנזק בלתי הפיך לקרקע שתהפוך בלתי שמישה לבנייה עתידית. בנוסף, אי טיפול בנהרות גדולים ואגמים באיזורים הנוטים להצפה באמצעות סכרים או נתיבי הובלת מים עודפים יכול להביא לאסון, וכריית בארות רבות מדי באופן לא מקצועי יכול לגרום להמלחתן, ולפגיעה סביבתית קשה.
בכל מקרה של חפירה יש להתייעץ עם מומחה על מנת להביא למקסום התועלת הן לאדם והן לסביבה בעת בנייה באמצעות התחשבות מקסימלית במשאבי המים הקיימים בסביבה ולניצולם באופן חיובי מבלי לגרוע מאיכות הסביבה.